Maastricht magazine >
beautyskincare

Alles wat je moet weten over de huid: 10 feiten op een rij

Alles wat je moet weten over de huid: 10 feiten op een rij
Artikel begint onder de advertentie

De huid is het allergrootste orgaan van je lichaam. Er zijn ontzettend veel dingen die de mens eigenlijk nog niet weet over zijn eigen huid. De meeste mensen vergeten dan ook dat de basis van je huid heel erg belangrijk is voor de functionaliteit van de rest van je lichaam. Zo kan een slechte huidbarrière er toe leiden dat je diverse infecties oploopt, omdat het via je huid allemaal door kan dringen tot verdere delen van je lichaam. Meer feiten over de huid leren? Lees dan snel verder en ontdek!

1. Huidvet heeft een erg belangrijke functie

Huidvet wordt meestal gezien als iets slechts, mensen denken vaak dat een vette huid altijd acne veroorzaakt en dat teveel talg altijd voor problemen zorgt. Dit kan zeker, maar dan is er een onbalans. Bij teveel overproductie van talg kun je inderdaad acne krijgen en dit komt ook vaker voor bij de vette huid. Maar je huidvet is wel essentieel; je kunt niet zonder huidvet. Het zorgt er namelijk voor dat je huid beschermt wordt tegen schadelijke stoffen van buitenaf, het versterkt je huidbarrière. Daarnaast dient je huidvet ervoor dat het beter vocht kan vasthouden. Een vette huid kan namelijk wel vochtarm zijn en dat vergeten mensen vaak. Hydratatie is the key.

Huid feiten: huidvet heeft een belangrijke functie.

2. Je huid helpt je lichaam op temperatuur te houden

Je hoort, of hebt het misschien wel eens gezien, dat baby’s nog niet goed zichzelf kunnen warm houden. Maar waarom eigenlijk niet? Dit heeft grotendeels te maken met de ontwikkeling van de huid. Dieper in de huid lopen bloedvaten die samen met de zweetklieren belangrijk zijn voor de temperatuurregulatie. Als het koud is, reageert het lichaam hierop door minder bloed door je huid te laten stromen. De huid ziet er dan witter uit en het lichaam houdt haar warmte vast. Wanneer je het warm hebt, gebeurt het tegenovergestelde. Er stroomt veel bloed door je huid, die daardoor een rode kleur krijgt. Door straling en transpiratie staat de huid warmte af aan de omgeving.

Huid feiten: je huid helpt je lichaam op temperatuur te houden.

3. Onze huid is de belangrijkste ”beschermer” van ons lichaam

Zoals ik hierboven benoemde kan huidvet een zeer belangrijke rol spelen bij het versterken van de huidbarrière. De beschermer van onze huid is dan ook de huidbarrière. Het verschilt per huidtype hoe sterk deze is, gelukkig kun je deze op verschillende manieren sterker maken. Zo is het algemeen bekend dat het bij de droge huid een stuk minder sterk is, doordat de huid niet genoeg vocht en vet heeft. Een vette huid is sterker, omdat het meer huidvet bevat. Bij een vochtarme huid is het belangrijk om de huidbarrière weer te versterken met hydraterende crèmes, zodat je huid alle schadelijke stoffen van buitenaf kunnen tegen houden.

Huid feiten: onze huis is de belangrijkste beschermer van ons lichaam.

Schadelijke stoffen van buitenaf zijn zonnestralen, virussen, bacteriën en andere slechte stofjes die invloed kunnen hebben op je gezondheid.

4. Een ongeboren kind kan via de huid communiceren met de omgeving

Vanaf week 23 van de zwangerschap kan een baby reageren op geluiden in de omgeving van de zwangere. Je kan bijvoorbeeld merken dat de baby onrustig wordt door schopjes als er ruzie of veel herrie is.

Huid feiten: een ongeboren kind kan via de huid communiceren met de omgeving.

5. Rimpels kunnen erfelijk zijn

Rimpels ontstaan als een uiting van huidveroudering, waarbij zowel biologische inwendige factoren als uitwendige factoren een rol spelen. Intrinsieke factoren zijn de biologische factoren wat erfelijk bepaald is. De Uitwendige factoren zijn vooral omgevingsfactoren die het proces kunnen versnellen, zoals ultraviolette stralen, roken, overgewicht, hormonen, voeding, luchtverontreiniging en klimatologische factoren (hitte, wind).

Rimpels kunnen erfelijk zijn.

6. Aanraking van de huid heeft kalmerende en positieve effecten op de geest

Aanraken en aangeraakt worden is goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Door aanraking worden ontelbare gevoelige sensoren in je huid gestimuleerd. Die zorgen vervolgens voor een ingewikkelde kettingreactie in je brein waarna er allerlei fijne chemische stofjes vrijkomen. Een daarvan is het zogenaamde ‘knuffelhormoon’ oxytocine. Dit maakt je lichaam aan bij diverse vormen van lichamelijk contact en heeft een hoge feel good-factor.

Of het nu gaat om een troostende omhelzing, een innige knuffel of je laten masseren. Er zijn ook aanwijzingen dat bijvoorbeeld aangename geuren, intimiteit ervaren, mooie muziek, warmte, een vriendelijke glimlach et cetera de aanmaak van oxytocine stimuleren.

In elk geval is het hormoon ervoor verantwoordelijk dat je je heerlijk ontspannen voelt en een weldadige rust ervaart. Maar het doet meer. Zo boost het onder andere je zelfvertrouwen, werkt het troostend en geeft het je een gevoel van verbondenheid.

Aanraking van de huid heeft kalmerende en positieve effecten op de geest.

7. De huid bestaat uit 3 lagen

De huid bestaat over het algemeen uit 3 lagen:

  • Epidermis, ook wel de opperhuid genoemd die weer bestaat uit de hoornlaag & kiemlaag.
  • Dermis, ook wel de lederhuid genoemd.
  • Subcutis, oftewel het onderhuidse bindweefsel.
De huid bestaat uit 3 lagen.

8. Je huid verschilt van dikte per lichaamsdeel

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Hij heeft een oppervlak van 1,5 a 2 m2 bij een volwassene en vormt 15 a 20% van het lichaamsgewicht. De gemiddelde dikte van de huid is 2 a 3 millimeter, maar dit kan plaatselijk sterk variëren. Rond de ogen bijvoorbeeld is de huid zeer dun. De huiddikte hangt ook samen met de leeftijd.

Je huid verschilt van dikte per lichaamsdeel.

9. Je huidskleur komt door het eiwit genaamd ”melanine”

Melanine is de gele, roodbruine of donkerbruine kleurstof die de kleur van de huid bepaalt. Melanine wordt aangemaakt in de pigmentcellen van de huid. Deze cellen noemen we melanocyten. Door UV-straling worden de melanocyten extra geactiveerd en maken deze meer melanine aan. Iedereen heeft dezelfde hoeveelheid melanocyten. Het verschil in huidskleur komt door de hoeveelheid melanine die wordt aangemaakt en behouden in de huid.

Huid feiten: je huidskleur komt door het eiwit genaamd ''melanine''

Het pigment in de huid (melanine) beschermt de huid tegen UV straling. Zonder de bescherming van pigment zou het DNA in de huid sneller beschadigd kunnen raken, waardoor er sneller huidkanker kan ontstaan. Mensen met een lichte huidskleur hebben dus meer kans op beschadiging van het DNA, dan mensen met een meer gepigmenteerde huidskleur.

10. Je huid verandert als je ouder wordt

In een verouderde huid zijn er enkele veranderingen in de structuur en samenstelling van de huid zichtbaar en aantoonbaar:

  • De opperhuid (zie afbeelding) wordt steeds dunner. Het aantal cellagen neemt af. De hoornlaag (zie afbeelding) die erboven ligt kan daarentegen verdikt zijn. De huid is steeds meer kwetsbaar voor beschadigingen van buitenaf. Doordat de huidbarrière verstoord is wordt de huid droger en valer.
  • De lederhuid (zie afbeelding). Twee belangrijke structuren nemen af in aantal en kwaliteit. De hoeveelheid collageen neemt af. Collageen is een onderdeel van het bindweefsel en zorgt voor stevigheid van de huid. Hyaluronzuur neemt ook af, dit is een eiwit dat deel uitmaakt van het bindweefsel. De hoeveelheid elastine neemt ook af, waardoor de huid minder rekbaar en soepel is.

Door de afname van zowel het collageen als het elastine in de huid wordt de huid slapper, stugger en ontstaan er rimpels en plooien. Huidveroudering begint al vanaf het 25e levensjaar.

Was jij al op de hoogte van deze 10 huid feiten? Laat het ons weten in een reactie!

Lees ook…

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *